Kampanjer

Tveksam reklam

Det är banken IKANO som fått bakslag av Konsumentverket (KV) för att man inte informerar kunderna i reklamen om vad den effektiva räntan är. Enligt direktiven som finns måste det finnas en effektiv ränta att visa upp, detta för att konsumenter ska kunna jämföra med andra lån – lite som att jämföra kilopriser på mat i matbutiken. Kampanjen som IKANO drivit har funnit att ses både genom TV-reklam men även på deras webbplats samt andra medier.

Räntefrågan

Det är inte bara den effektiva räntan som IKANO gjort fel på utan även i sin formulering om räntan (inte den effektiva). Det står ”från 4,45 % ” – något som enligt Konsumentverket (KV) är oklart för vilka kunder som räntan gäller. Det varierar från kund till kund enligt formuleringen och därför gillar man inte att det finns tydligare information om vem som får just den specificerade räntan.

Den följd som IKANO troligen får är vite vilket är en typ av skadestånd. Det finns idag ingen siffra på hur stort det skulle vara men chansen är stor att detta är fallet. Många kreditgivare och banker har fått bakslag när det kommer till effektiv ränta – speciellt banker som erbjuder SMS-lån.